Møbler i Massivt Træ

Møbler i massivt træ

 

Møbler i rent træ

Massivt træ er et begreb som først og fremmest anvendes til at skelne mellem almindeligt tømmer og manipuleret træ.

Møbler og andet interiør i massivt træ bidrager til et lækkert, varmt og levende indtryk i hjemmet. Træ er et levende materiale, som forandrer sig hele tiden. Med tiden kan dette medføre at farvenuancen på træet vil ændre sig afhængigt af lyspåvirkning med videre. Såfremt træet bliver vedligeholdt korrekt, kan det holde i rigtig mange år. Træ er et levende naturmateriale, og møbler af træ vil derfor altid være unikke. Åretegninger og knaster er en del af træets natur, og ikke to træmøbler kan blive helt ens. Træet er i en konstant forandringsproces, der bevirker at farver og strukturer ændrer sig gennem hele møblets levetid.

Da mange træsorter har stor farveændring i begyndelsen, bør man derfor lade alle flader stå udækket de første måneder, så man undgå "skjolder" efter vaser, nips m.v. Jo mere sollys træet udsættes for, jo hurtigere går processen. Ønsker man at mindske træets forandring, kan processerne sinkes ved at beskytte træet mod sollys og forandringer i luftfugtigheden.

Vand bør ikke anvendes på træ – og man bør derfor straks tørre op, hvis der spildes.
Massivt træ kan “arbejde”, når luftens fugtighed skifter. Det betyder, at f.eks. bordplader kan blive ru eller let buede, og der kan opstå små naturlige revner mellem årerne, hvilket er uden betydning for holdbarheden. Massivt træ bør kunne ”ånde” og derfor bør man aldrig dække massive træmøbler med lufttæt materiale, som f.eks. plastik eller voksdug. Hvis træet ikke kan ånde, vil det sprække.

Møbler i massivt træ vs. manipuleret træ

Mens massivt træ henviser til almindeligt tømmer, henviser begrebet "manipuleret træ" til krydsfiner, OSB og fiberplader. Massivt træ (rent træ) er et dyrt materiale, hvorfor møbler fremstillet i massivt træ altid betegnes som værende af høj kvalitet. Pure hårdttræ møbler er helt overlegene i kvalitet og holdbarhed og ligger dermed i en højere prisklasse end møbler af manipuleret træ (eksempelvis krydsfiner). Mens massivt træ er et levende kvalitetsmateriale, som er let at arbejde med, består møbler og andet interiør i manipuleret træ typisk af en tynd overflade af rent træ mens den indre del er fyldt med billige efterligninger.

Holdbarheden varierer i stort omfang i forhold til møbler i manipuleret træ. Massive træmøbler kan holde i generationer (århundreder) uden at give efter for skader eller slitage. En af fordelene ved massivt træ er, at træet er det samme hele vejen igennem, så reparationer er relativt lette at foretage. Da det er rent træ hele vejen igennem, kan man også selv give møblerne en anden form for behandling end den originale. Reparationer af finer derimod er meget sværere og nogle gange umulige. Massivt træ er meget modstandsdygtigt over for skadedyr og termitter, så længe det bliver behandlet ifølge forskrifter. Møblerne kan slibes gang på gang uden at det påvirker holdbarheden. Møbler i manipuleret træ derimod er mindre holdbare, og kan i mange tilfælde være umulige at reparere grundet deres indre konstruktion. Deres liv er derfor betydeligt reduceret på grund af dette faktum.

Massivt træ møbler er stærke nok til at tilfredsstille alle møbelkonstruktioner, og kan vare i århundreder. Der stilles stadig et spørgsmålstegn ved, om møbler lavet af krydsfiner (ofte lavet af fyr) kan gøre det samme.

Massivt træ er dyrt. Manipuleret træ er ikke.