Få et godt resultat selv uden en erfaren indretnings ekspert ved at følge disse grundlæggende retningslinjer.

Lad det være sagt, at designere ikke følger et hemmeligt regelsæt når det kommer til indretning. Der er ingen nemme og hurtige love og regler om, hvad man skal gøre. En designer er en kreativ type af natur og elsker at drømme og udforske. Når det er sagt, er der nogle principper, der vejleder end indretnings designer for at sikre et godt resultat hver gang. Det er ofte afprøvede og sande ting, der fungerer. Og disse er ikke tricks eller færdigheder, der tager år at mestre. Enhver kan gøre dem fra dag ét.

 

Indretning af boligen

 

1.Vær modig - mal væggene (sidst vel og mærke)

Farvet nips og tekstiler er fint, men det har sine begrænsninger. At være farve-modig er vigtigt i enhver indretning. Ved at male væggene, kan man få en fantastik effekt i boligen. Men husk at vælge farven som det sidste led i indretningen. Det er naturligt at tro, at man skal vælge en farve og male før alt andet er på plads. Men dette er ikke altid ideelt. Man kan vælge mellem hundredevis af farver med forskellige nuancer, og hver enkel maling ser anderledes ud fra hjem til hjem. Lyskilder varierer blandt andet, hvilket betyder, at hvad der ser godt og flot ud i din nuværende boligindretning, gør sig nødvendigvis ikke gældende i den nye. Du ønsker den farve der bedst supplerer dit kunstværk, tæppe, møbler og hvad der ellers er. Du kan og bør først vælge den endelige farve når de ting er inde i dit hjem.
Men vær modig og mal væggene. Du kan nemlig altid male om. Prøv dig frem og helst med farver som har samme intensitet og dybde.

2. Dit rum skal trække vejret

Modstå overbelægning af et værelse. Funktionel boligindretning betyder plads til at manøvrere med lethed. Dette er virkelig en god nyhed, hvis du arbejder med et stramt budget. Du behøver ikke at fylde et rum med masser af møbler. Brug mere af dit budget på færre, men bedre kvalitetsmøbler, og dit værelse vil se bedre ud, end hvis det er proppet til med loppefund, billige stykker o. lign. Den flotte reol og vægreol som vist her for eksempel, skiller sig ud, fordi de ikke behøver at kæmpe for opmærksomhed. Designet er let, rummeligt og reolerne tilføjer luft til rummet. Du kan enten pakke reolen med bøger i stuen eller på værelset, eller du kan lade enkelte hylder være fri og give luft. Det er en smagssag.

 

Reoler til stuen

 

At holde de naturlige veje i rummet klart er afgørende for et sammenhængende design. Sørg altid for, at gangvejene i stuen er fri for møbler. Du bør i teorien kunne gå rundt i mørke. Placér derfor ikke et møbel foran en døråbning. Passage giver luft, og døre skal kunne lukkes. Placér møblerne ca. 10 cm fra væggen, da det giver et let udtryk.

3. Kunst-op og rigtigt

Hæng kunstværk i den rigtige højde.

Den gennemsnitlige menneskelige øjenhøjde er ca. 1.5 m. Hæng kunstværket op så midterlinjen (midten) af hvert stykke er ca. 1.5 meter fra gulvet. Samtlige gallerier og museer følger denne regel, og det bør du også. Hvis du har højt til loftet, kan du have en tendens til at hænge mallerier alt for højt. Husk at forholde dig den menneskelige skala, og ikke strukturens skala.

4. Tema ulempe

Modstå trangen til at være alt for temaagtig. At have et gennemgående tema i boligindretningen er et kendt fænomen. Men dette er brugt så mange gange, at det mangler individualitet. Vær derfor kreativ, og vælg et møbel eller 2 som skiller sig ud fra resten. Du kan også indrette et hjørne eller en bestemt plads som skaber et wow-effekt.

5. Wow-Effekt

Det visuelle mesterværk

Skab et omdrejningspunkt i hjemmet. Vælg dit stjernemøbel eller et areal i rummet og gøre det til et omdrejningspunkt. Tillad andre elementer til at tage en sekundær rolle. Alt skal IKKE have en ledende rolle, da det bare vil resultere i visuel støj. Dit omdrejningspunkt kan være et flot dekoreret spisebord i spisestuen, et særpræget tv bord i stuen, en dramatisk hætte i køkkenet, unikt kunstværk i stuen (på væggen) eller et specielt indrettet areal i rummet med en helt bestemt ’’wow-effekt’’. Uanset hvad det er, skal du vælge noget, der vil henlede og fange din og dine gæsters opmærksomheden.

På billedet ses en hjemmebar i et flot og særpræget vintønde design, som uden synderlig umage holder rummet visuelt interessant og afbalanceret. 

 

Barskab indretning

 "Barskab Rosey"

Dit omdrejningspunkt skal kunne ses frit og klart, så det føles som om du bliver tiltrukket af det. Det er derfor vigtigt at det ses ligeså snart man træder ind i rummet.

6. Samleobjekter

Kend grænsen, og forstå hvornår du skal stoppe. Du bør ikke hænge fast på et stykke samleobjekt, der bare ikke passer til indretningen. Uanset om du har fået det fra din oldemor eller ej. Hvis det ikke virker, så gem det eller find et nyt rum til det. Arbejd altid imod at skabe en flot acceptabel balance i indretningen.

7. Skala

Det der ser godt ud i butikken, kan ligne en elefant i rummet, når du bringe det hjem. Eller det kan være for lille til at være af nogen synderlig betydning. Så husk altid at fokusere på skalaen og proportionerne. Bemærk også, at butikker indretter objekter med andre objekter. Der er bare nogen ting som individuelt vil være alt for ubetydelige.

8. Tilføj lag af belysning

I et rum, hvor alt lyser jævnt, er der intet der skiller sig ud. Belys og fremhæv dit brændpunkt og måske et sekundært omdrejningspunkt i rummet. Tilføj bordlamper for mere interesse.

9. Tilføj varme til boligen

Tilføj varme til indretningen ved at vælge møbler af massivt træ. Intet møbelmateriale kan sidestilles med et møbel i massivt træ, når det kommer til skabe trygge hjemlige rammer. Et flot lag af belysning og malede vægge bidrager alle med en vis personlighed, men et møbel i massivt træ kan sagtens klare skærene i et helt hvidt og klinisk rum.

På billedet ses en flot tv bænk i et maskulint og robust design. Det massive træ skaber en visuel ro og tilføjer et interessant og varmt look til rummet.

 

Stue Indretning

 

Læs *her* for mere info om massivt træ vs. manipuleret træ.

 

KONKLUSION

 

10. Vær Modig

Personlighed gør indretningen spændende. Lav selv et facit og ha’ det sjovt. Jo mere du prøver, jo bedre vil du se hvad der virker og hvad der ikke gør. Tilføj uventede elementer for at skabe en mere dramatisk stil. Og her er vi tilbage til den tidligere omtalte ’’wow-effekt’’. Tilføj for eksempel et ukonventionelt møbel til en konventionel stue. Skab en balance og dit rum vil forgyldes med karisma. Undgå forventede og standard stykker møbler og fortolkninger, hvis du ønsker et rum eller en plads, der siger WOW.

11. Vær Kreativ

Overdrevent designede værelser hænger ofte ikke sammen med det moderne liv

Ignorer alle principper til fordel for kreativitet. At have nogle retningslinjer giver folk et godt udgangspunkt for indretning og dekoration af deres hjem, selvom ikke alle retningslinjer er praktiske for et bestemt rum.

Gå med noget personligt, der frem for alt får dig til at smile og er behageligt. Overdrevent designede værelser hænger ofte ikke sammen med det moderne liv. En pudesamling og et tilfældigt kunst arrangement kan sagtens skabe et look med masser af stil.